Council approvals set stage for Breakers’ Mediterranean Courtyard renovation

The resort is planning a major revitalization project that would bring new life to the courtyard, including more seating and cover from the elements.

For decades, the Mediterranean Courtyard at The Breakers resort has remained the same: a rectangular hole carved from the behemoth property’s middle, mostly paved and open to the elements.

Now, a plan to revitalize the space would bring covered seating, more greenery and better access for guests, visitors and employees.

The Town Council at its development review meeting Wednesday voted unanimously to approve two special exceptions for the work that Breakers chief executive Paul Leone said will breathe new life into the resort’s Mediterranean Courtyard.

“This will be the last part of a complete restoration of the facility,” Leone said, referring to the three-decade, multi-million dollar, piece-by-piece overhaul of The Breakers.

The work will include building a glass conservatory on the west side of the courtyard with access from the lobby. It will feature indoor and outdoor seating for guests, and there will be a bar with coffee and other beverages, Leone said. The project also includes two pergolas on the courtyard’s north and south facades, access ramps to meet Americans with Disabilities Act standards and upgrades to the landscaping, he said.
The pair of special exceptions granted by the council Wednesday allow for the new bar in the conservatory addition, and for outdoor seating in the courtyard.

“The Breakers, as one of the most historic properties in the country of its kind, without the revitalization, it’s kind of a museum,” he said. The courtyard is the final piece of the property to be restored, he said, adding that the goal is to create a more welcoming environment from the moment a guest walks into the lobby.

The presentation included additional details about architectural influence and some of the finer points of the design — including plant selections and window spacing on the conservatory — from David Rau, partner with Hart Howerton, the landscape architects and architect of the accessory buildings on the project.

Read the full article in the Palm Beach Daily News